Стопа влаштована і функціонує як пружне рухливе склепіння. Склепінчаста будова стопи відсутня у всіх тварин і є характерною ознакою для людини, що було обумовлено двоногою локомоцією людини – прямоходінням. Така будова розвинулася в зв’язку з новими функціональними вимогами, висунутими до людської стопи: збільшення навантаження на стопу при вертикальному положенні тіла.

Оскільки стопа людини є першою точкою, яка контактує з поверхнею, виникнення захворювань в цій області має величезний вплив на людський організм в цілому: при неправильному положенні стопи під час руху або ж надмірному навантаженні, в людському тілі можуть розвинутися проблеми з опорно-руховим апаратом.

Кожна стопа людини складається з 27 суглобів, 32 м’язів і сухожиль, 100 м’язово-сполучних структур і понад 2000 нервових закінчень. Стопи тримають вагу людини, підтримують її контакт і зчеплення з поверхнею. Сучасний спосіб життя людини, наприклад, надмірне сидіння, малорухливість, вибір взуття, необдумані навантаження під час тренувань, стають фактором ризику для виникнення захворювань стопи. Одним з таких захворювань є плантарний (підошовний) фасцит.

Визначення

Підошовний фасцит є однією з найбільш поширених причин виникнення болю в п’яті. Біль і запалення виникають в товстій смузі тканини, яка називається підошовною фасцією, яка проходить по всій нижній частині стопи і з’єднує кістку п’яти з пальцями ніг.

П’яткова шпора особливо часто зустрічається у бігунів. Крім того, люди, які мають надлишкову вагу або ж носять взуття з недостатньою підтримкою, також піддаються ризику захворювання підошовного фасциту.

СИМПТОМИ

Підошовний фасцит зазвичай викликає колючий біль, який можна відчути вже з першого кроку. Після розминки або масажу ніг, біль зазвичай зменшується, але може повернутися після тривалого стояння або ж коли людина піднімається з положення сидячи.

ПРИЧИНИ

При нормальних обставинах, п’яткова шпора діє як амортизуюче сухожилля, підтримуючи склепіння нашої ноги. Якщо напруга стає занадто великою, воно може створювати невеликі розриви в фасції. Повторювані розтягнення і розриви можуть призвести до запалення і мікротравм в тканинах.

ФАКТОРИ РИЗИКУ

Фактори, які можуть збільшити ризик розвитку підошовного фасциїту:

Вік. Підошовний фасциїт є найбільш поширеним у віці від 40 до 60 років.

Певні види вправ. Види діяльності, які викликають багато стресу на п’яту і сполучні тканини, такі як біг на довгі дистанції, бальні танці та танцювальна аеробіка, можуть вплинути на розвиток підошовного фасциту.

Неправильна механіка. Плоскостопість, високий підйом або порушення ходи можуть несприятливо вплинути на розподіл ваги і створити надмірне навантаження на фасцію.

Ожиріння. Надлишкові кілограми створюють додаткове навантаження.

Професії. Люди, які проводять більшу частину свого робочого часу стоячи на твердих поверхнях або з великою фізичною активністю на ногах, можуть також навантажувати стопу надмірно, що підвищує ризик захворювання.

ДІАГНОСТИКА

Як правило, тести не потрібні. Діагноз ставиться на основі історії хворого і фізичного обстеження. Зрідка ваш лікар може запропонувати рентген або магнітно-резонансну томографію (МРТ), щоб переконатися, що ваш біль не був викликаний іншою проблемою, такою як стресовий перелом або защемлення нерва. Іноді рентгенограма показує шпору кістки, яка виступає вперед від п’яткової кістки – п’яткову шпору. У минулому, ці кісткові шпори часто називали причинами п’яткового болю і видаляли хірургічним шляхом. Але багато людей, які мають шпори п’ят, не мають болю в п’яті, що викликано особливостями будови стопи.

МЕТОДИ ЛІКУВАННЯ

Більшість людей, які мають підошовний фасциїт, відновлюються консервативними методами лікування протягом декількох місяців.

Лікарські засоби. Знеболюючі, такі як ібупрофен, полегшують біль і запалення, пов’язаний з підошовним фасциїтом. Вправи на розтяжку і зміцнення, а також використання спеціалізованих пристроїв допомагає забезпечити полегшення симптомів. До них відносяться:

Фізіотерапія. Фізіотерапевт може проінструктувати вас в серії вправ для розтяжки фасції і ахіллового сухожилля, а також зміцнення нижніх м’язів ніг, які стабілізують ваші щиколотки і п’яти. Також рекомендованим може бути застосування спортивного тейпа для підтримки нижньої частини ноги.

Нічні ортези. Ваш фізіотерапевт або лікар може рекомендувати носити ортези для розтяжки гомілки і склепіння вашої стопи під час сну. Це дозволяє утримувати плантарну фасцію і ахіллове сухожилля в подовженому положенні в нічний час і полегшує розтягнення

Ортопедія. Ваш лікар може прописати устілки або супінатори, щоб допомогти розподілити тиск на ноги більш рівномірно.

ХІРУРГІЧНІ АБО ІНШІ ПРОЦЕДУРИ

Коли консервативні заходи не працюють, ваш лікар може рекомендувати:

Стероїди. Ін’єкції стероїдних препаратів в ділянку запалення можуть забезпечити тимчасове полегшення болю. Багаторазові ін’єкції не рекомендуються, оскільки вони можуть послабити фасції і, можливо, привести до їх розриву, а також зменшити жирову прокладку, що охоплює вашу п’яткову кістку.

Екстракорпоральна ударно-хвильова терапія. У цій процедурі, звукові хвилі спрямовані на ділянку болю в п’яті, щоб стимулювати загоєння. Вона зазвичай використовується для лікування хронічного підошовного фасциїту. Ця процедура може привести до синців, набряків, болю, оніміння або поколювання. Ефективність лікування цим методом ще повністю не доведена.

Хірургія. Мало коли буде потрібно хірургічне втручання, щоб відокремити фасцію від п’яткової кістки. Як правило, цей варіант використовують тільки тоді, коли біль дуже сильний і всі спроби марні. До побічних ефектів належать ослаблення склепіння вашої стопи.

ПРОФІЛАКТИКА

Підтримання здорової ваги. Це зводить до мінімуму навантаження на фасції.

Вибір підтримуючого взуття. Уникайте високих каблуків. Купуйте взуття з помірно низькою п’ятою, хорошою супінацією і амортизацією. Не ходіть босоніж, особливо на твердих поверхнях.

Не носіть зношене спортивне взуття. Замініть старі спортивні кросівки, перш ніж вони перестануть підтримувати і пом’якшувати удар. Якщо ви бігун, купуйте нове взуття після 1000 кілометрів використання.

Зміна виду спорту. Спробуйте плавання або їзду на велосипеді, замість ходьби або бігу підтюпцем. Також важливо не забувати добре розігрівати стопу до будь-якого тренувального навантаження.

Прикладайте лід. Якщо Ви відчуваєте, що після активного дня у Вас виник біль, спробуйте використовувати холодний компрес. Тримайте тканину покриту льодом в області болю від 15 до 20 хвилин. Можна також робити масаж льодом. Візьміть заморожений заповнений водою паперовий стаканчик і катайте його на місці дискомфорту протягом 5-7 хвилин. Регулярний масаж льодом допоможе зменшити біль і запалення.

Розтяжка. Прості домашні вправи можуть розтягнути фасції, ахіллове сухожилля і литкові м’язи.

Самомасаж. Дуже ефективним методом профілактики і лікування підошовного фасциїту є самомасаж. Виконання простого комплексу вправ з використанням власної ваги і, наприклад, маленького м’ячика або фоам ролу, може кардинально прискорити процес одужання.

Вправа 1. Масаж стопи

Встаньте стоячи, помістіть м’ячик або рол біля підошви стопи (п’яткова шпора). Повільно починайте рух по ступні від пальців і до п’яти. Застосовуючи тиск ваги, можна впливати на різні області ступні: п’яту, подушечку стопи, зовнішню сторону.

Вправа 2. Масаж литкового м’яза і ахіллового сухожилля

Займіть зручну позицію сидячи на підлозі і зіпріться на руки. Помістіть м’ячик або рол спочатку під ахіллове сухожилля правої ноги, ліву ногу залиште поруч витягнутою прямо. Виконання: Повільно і контрольовано зробіть масаж в області литкового м’яза, іншу ногу можна використовувати для контролю руху і регулювання тиску. Також під час виконання вправи можна повільно повертати ногу всередину і назовні для охоплення всієї поверхні м’язу.

Вправа 3. Масаж гомілки

Масаж гомілковостопного суглоба також дуже важливий для профілактики захворювання. У цьому суглобі відбувається згинання (рух в бік поверхні стопи) і розгинання (рух в бік її тильної поверхні).

Виконання: Стоячи в позі партер, обіпріться на прямі руки, помістіть м’ячик або рол трохи нижче коліна, легко повернувши стопу всередину. Другу ногу використовуйте як опорну. Починайте повільно розкочувати м’яз в напрямку нижньої частини гомілки, затримуючись на больових точках.

Товари згадані в статті

Продовжити читати...