Фоам роллінг (англ. Foam rolling)  це одна з форм міофасціального розслаблення (англ. Self-myofascial release)  компресійного впливу на м’язово-сполучну тканину. Ця методика міофасціальної терапії здійснюється за допомогою пінного ролера із застосуванням власної ваги і сили тиску. Використання фоам ролера дозволяє чинити тиск на нашу фасцію, стимулюючи в ній нервові рецептори, які впливають на довжину і напругу м’язів у нашому тілі. Регулярне виконання вправ дозволяє подовжити та розслабити гіперактивні, занадто щільні тканини і відновити належну гнучкість і діапазон руху.

Найпопулярнішим інструментом для самомасажу є фоам ролер. Сьогодні на ринку ролерів існує велика кількість продуктів, які мають безліч характеристик. Вони можуть бути різного розміру, жорсткості, довжини, з різними поверхнями і, відповідно, різної якості. Як тоді правильно обрати фоам ролер, який максимально відповідатиме вашим вимогам?

В першу чергу зверніть увагу на наступні критерії:

  • Матеріал і його щільність
  • Структура поверхні
  • Форма і довжина

МАТЕРІАЛ І ЙОГО ЩІЛЬНІСТЬ

На ринку можна знайти ролери не лише з піни різної щільності та якості, але й з пластика та гуми. Зазвичай такі ролери більш тверді і набагато важчі.

Від щільності і твердості матеріалу в першу чергу залежить інтенсивність і глибина масажу. Відповідно, чим твердіший ролер, тим сильніший буде тиск.

Як обрати?

Дуже важливо пам’ятати, що підвищувати інтенсивність масажу потрібно поступово. Бажано починати з ролерів м’якої або середньої жорсткості. Також важливо враховувати ваш м’язовий тонус: якщо м’язи сильно напружені і відбувається скорочення при натиску, обов’язково зменште інтенсивність масажу, вибравши більш м’який рол. До того ж, якщо ви обрали занадто твердий ролер, масаж з ним може бути надзвичайно болючим.

Отже, занадто м’який ролер також не приноситиме нам бажаного ефекту. Все ж таки ми намагаємося зробити масаж свого тіла, а не ролера.

І ще один важливий момент: безумовно, якісний фоам ролер не повинен деформуватися ніяким чином під вагою вашого тіла! Наприклад, як показано на фото нижче.

СТРУКТУРА ПОВЕРХНІ

Більшість ролерів мають гладку поверхню, але також існують роли з ребристою поверхнею уздовж або упоперек інструменту, з різними заглибленнями і пухирцями (гострими або згладженими).

Від структури поверхні залежить інтенсивність і глибина масажу, прискорення кровообігу в тканинах, підтримання процесу гідратації тканин. Структурована поверхня активує м’язи,  а не розслабляє.

Як обрати?

Гладка поверхня.

Під час розкочування на фоам ролері дуже важливо, щоб він був в безперервному контакті з тілом. Щоб розтягнути та розслабити занадто щільні тканини, важливо виконувати масаж повільно, безперервно і контрольовано.

Уявіть, що вам потрібно качалкою розкатати тісто. Якщо ви візьмете качалку з шипами або іншими нерівностями, в тісті можуть з’явитися дірки. Грубо кажучи, те ж саме відбувається і в нашому тілі. Тому фоам ролер з гладкою поверхнею – оптимальний варіант для релізу і розслаблення.

Текстурна поверхня.

Роли з текстурною поверхнею бувають різних видів: від пазів вздовж або впоперек ролера до гострих підвищень. Чесно кажучи, деякі ролери іноді нагадують середньовічні знаряддя для катування.

Вибираючи ролер з текстурною поверхнею важливо враховувати, що масаж з таким ролом завжди інтенсивніший, має більш мобілізуючий ефект. Пази уздовж довжини ролера, також створюють ефект вібрації, що сприяє прискоренню кровообігу в тканинах.

ФОРМА І ДОВЖИНА

На ринку існує велика кількість ролів різної довжини, яка в основному залежить від функцій інструменту (довжина може становити від 15 до 100 см). Наприклад, для йоги часто використовують роли як додатковий компонент для виконання деяких вправ. Також різноманітність довжини ролів дає можливість використовувати їх для людей з різною статурою.

Від довжини фоам ролера буде залежати інтенсивність масажу, а також можливість зробити масаж більш локально.

Для спини краще обрати довший фоам ролер, який охопить всю поверхню. Більш короткі версії оптимальні для локального масажу м’язів. Чим менша площа зіткнення тіла з ролером, тим інтенсивнішим буде масаж.

Після того, як спробували на дотик фоам ролер, визначте для себе наступні моменти:

  • Ціль використання;
  • Рівень фізичної підготовки;
  • Вид спорту, яким займаєтеся;
  • Індивідуальні характеристики, наприклад, вага і зріст.

Важливо розуміти з якою метою буде використовуватися рол: врахуйте частоту використання або ж вид навантажень (переважно його використовують для самомасажу і розслаблення або ж для вправ на розвиток балансу і для функціональних тренувань). Адекватно оцініть рівень своєї фізичної підготовки. У цьому контексті важливим критерієм є рівень м’язового тонусу людини (підвищений або низький), оскільки від цього в основному буде залежати інтенсивність масажу і жорсткість обраного інструменту.

Вибір ролу також буде залежати від типу навантажень на певні м’язові групи. Якщо ви активні і часто займаєтеся силовими навантаженнями (наприклад, кроссфітом), оптимальним варіантом для вас буде найтвердіший рол. Бажано з текстурною поверхнею для більш інтенсивного і глибокого масажу з мобілізуючим ефектом. Хоча знову ж таки, перший критерій – це м’язовий тонус (!)

Для йоги або пілатесу можна обрати м’який трохи подовжений рол, для зручного виконання вправ, поліпшення дихальних технік, легкого масажу і розтяжок.

Обираючи рол враховуйте вашу статуру: зріст і вагу, оскільки розміри ролу і щільність матеріалу не завжди розраховані на певну вагу.

Про гігієну продукту

Обов’язково звертайте увагу на якість інструменту. Він повинен бути без запаху, не деформуватися, якщо ви на нього натиснете і не залишати кольорових слідів після дотику.

ХАРАКТЕРИСТИКИ фоам ролерів BLACKROLL®

BLACKROLL® є однією з компаній розробки та виготовлення обладнання для міофасціального релізу, в тому числі і фоам ролерів. BLACKROLL® виготовляє велику кількість моделей фоам ролерів з різними характеристиками, які дозволяють підібрати ідеальний інструмент для ваших індивідуальних потреб.

Фоам ролери також можна вибирати за рівнем щільності матеріалу, структурою поверхні та довжиною.

BLACKROLL® пропонує на вибір 3 рівня жорсткості ролів: STANDARTPRO і MED.

BLACKROLL® STANDART  це інструмент середньої жорсткості, універсальна версія, яка підійде для початківців і для тих, хто вже практикує реліз.

BLACKROLL® MED  найм’якша версія ролу, яка підходить для людей, які починають займатися релізом. Цей рол на 20% м’якше стандартної версії, що дозволяє робити м’який, неглибокий масаж, а також поступово і розумно збільшувати його інтенсивність. Рол такої жорсткості часто використовують для терапевтичних цілей, а також для занять йогою та пілатесом.

BLACKROLL® PRO  найтвердіша версія ролу з гладкою поверхнею, в 2 рази жорсткіший, ніж рол STANDARD. Зазвичай такі роли призначені для інтенсивного і глибокого масажу, тому рекомендовані до використання тільки для людей з досить високим рівнем фізичної підготовки.

ТЕКСТУРНІ ПОВРЕХНІ

Роли BLACKROLL® GROOVE  це спеціальна серія ролів, які мають текстурну поверхню у вигляді вузьких жолобів уздовж ролу. Завдяки такій поверхні до масажному ефекту додається стимулюючий ефект для поліпшення кровообігу. Під час розкатки на ролі створюється вібрація, яка в рази підвищує результат від самомасажу. Роли серії GROOVE є двох видів жорсткості: м’який і стандартний, що дозволяє використовувати цей інструмент для людей з різним рівнем підготовки.

BLACKROLL® FLOW  модель ролу, яка поєднує в собі дві унікальні філософії: ефект м’якого масажу, а також ефект вібрації для поліпшення кровообігу в тканинах. Взаємодія гідратації і циркуляції в тканинах – чудова комбінація для нашого організму. На відміну від ролів GROOVE, на цьому інструменті вібруючий ефект більш щадний.

ДОВЖИНА

Стандартна довжина ролів BLACKROLL® становить 30 см, що є оптимальним варіантом для середньостатистичної людини. Також був розроблений ряд ролів довжиною 45 см.

BLACKROLL® MINI

Зменшена версія фоам ролерa, довжиною 15 см.

Такий фоам ролер зручно використовувати для локального та більш глибокого масажу всіх частин тіла. Ідеальний для масажу стопи.

BLACKROLL® MICRO – рол розміром 6 см. Підходить для цілеспрямованого масажу невеликих областей: долоні, тильна сторона рук, пальці, передпліччя та обличчя.

КОЛЬОРИ 

За допомогою кольору можна визначити щільність матеріалу фоам ролера. Білий колір з яскравими різнобарвними вкрапленнями відповідають найм’якшій версії MED. Для ролів STANDARD характерний чорний колір, або його варіації з різнокольоровими вкрапленнями. Версія PRO зазвичай одноколірна (сіра або помаранчева).

Безумовно, вибір фоам ролера залежить лише від побажань і можливостей людини. Найголовніше, щоб інструмент якісно та ефективно виконував свої функції і був максимально корисний для вашого здоров’я.

#KEEROLLING

Товари згадані в статті

Продовжити читати...